ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Description

Δημιουργία Θεατρικής Ομάδας - Υλοποίηση Μαθητικής Ημερίδας για το Θέατρο ΜΕ και ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

 Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεατρικής Αγωγής Νάγια (Παναγιώτα) Μποέμη με την υποστήριξη της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας συντονίζει πιλοτικά για τη σχολική χρονιά 2023-24 τη δράση «Το ΕλληνικόΘεατρικό Έργο, δραματουργία και θεατρική πράξη:

α) θεατρικές δράσεις από ομάδες μαθητών/μαθητριών, β) υλοποίηση μαθητικής ημερίδας για το θέατρο με και για εφήβους». Στόχος είναι να δημιουργηθούν θεατρικές ομάδες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση-Γυμνάσια, υπό τον συντονισμό εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής, προωθώντας την παρουσία του θεατρικού ελληνικού κειμένου και της σύγχρονης δραματουργίας, καθώς και ενισχύοντας τη θεατρική πράξη που ακολουθεί σκηνοθετικές φόρμες συμβατές με την ανάπτυξη του θεάτρου με και για εφήβους. Το θεατρικό έργο εκφράζει την κοινωνική πραγματικότητα, η ελληνική γλώσσα απευθύνεται άμεσα και είναι πιο οικεία στους/στις μαθητές/μαθήτριες, η θεατρική δημιουργία επιτρέπει τη διαπραγμάτευση της κοινωνικής μνήμης και την κατανόηση των ατομικών και συλλογικών μας ταυτοτήτων. Οι θεατρικές ομάδες που θα συσταθούν στα σχολεία θα συναντιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου, σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας και τους/τις εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής. Κάθε θεατρική ομάδα μαθητών/μαθητριών θα υποστηρίζεται από δύο εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής που θα ασχοληθούν με αποσπάσματα δύο θεατρικών έργων και με στόχο μία θεατρική αναπαράστασή τους. Όλες οι θεατρικές δράσεις θα παρουσιαστούν σε μία μαθητική ημερίδα, το Σάββατο 20/04/24 που θα περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις/στρογγυλά τραπέζια για το θέατρο με εφήβους.

Για τη σχολική χρονιά 2023-24 έχουν επιλεχθεί τα θεατρικά έργα «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού και «Καλιφόρνια ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη. Στο πλαίσιο της δράσης έχει προηγηθεί επιμορφωτικός κύκλος για τους/τις εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ΠΕ91 που θα στελεχώσουν τη συγκεκριμένη δράση από τον κ. Καλαβριανό Γιάννη, συγγραφέα και σκηνοθέτη, τον κ. Παπαδόπουλο Λεωνίδα, θεατρολόγο και σκηνοθέτη, τον κ. Κατσικονούρη Βασίλη, συγγραφέα, τον κ. Διαμαντή Νίκο, καλλιτεχνικό διευθυντή Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και συντονιστή του Φεστιβάλ «Η δυναμική του ελληνικού έργου στο Θέατρο».

Οι θεατρολόγοι οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη δράση στο σχολείο μας είναι η κα ΜΠΙΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ και η κα ΡΑΧΙΩΤΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ.

Περιλήψεις θεατρικών έργων

Γιοι και Κόρες, Γιάννης Καλαβριανός

Μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας. Το θεατρικό έργο «Γιοι και κόρες» βασίζεται σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους ζητήθηκε να ξεχωρίσουν μια ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Μέσα από τις αφηγήσεις συντέθηκε ένα δραματουργικό υλικό που καλύπτει την περίοδο από το πρώτο μεταναστευτικό κύμα στην Αμερική, την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο, έως την Επταετία και τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το έργο του Γιάννη Καλαβριανού, που έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία και παρουσιάστηκε
με επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί ένα μωσαϊκό αληθινών ιστοριών, συχνά ακραίων, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με κορυφαία γεγονότα των τελευταίων 100 ετών και παρέμειναν στη σκιά της επίσημα καταγεγραμμένης ελληνικής Ιστορίας.

Καλιφόρνια Ντρίμιν, Βασίλης Κατσικονούρης

Τέσσερα νέα παιδιά (δύο αγόρια και δύο κορίτσια) κωμικά, αφασικά, απελπισμένα, χαμένα κάπου σε μια μετεφηβική ηλικία, ψάχνουν τρόπο να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα. Με αφορμή ένα έγγραφο της στρατολογίας που καλεί τα δύο αγόρια να παρουσιαστούν στο στρατό, αποφασίζουν να φύγουν εκτός Ελλάδος για να βιώσουν το δικό τους όνειρο. Το ταξίδι είναι δύσκολο και η μόνη βοήθειά τους είναι οι εαυτοί τους. Έτσι ο ένας συλλαμβάνει το σχέδιο «απόδρασης» και παρασύρει τους άλλους τρείς της παρέας σε τραγελαφικές περιπέτειες, όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το τραγικό. Το θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Επίσης παρουσιάστηκε σε σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο».

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεατρικής Αγωγής
Νάγια (Παναγιώτα) Μποέμη

 Η ΔΡΑΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΥΣ, ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5/3/2024 ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 14:15-16:00.

You are here: Home Ανακοινωσεις Ανακοινώσεις Δημιουργία Θεατρικής Ομάδας - Υλοποίηση Μαθητικής Ημερίδας για το Θέατρο ΜΕ και ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ