ΧΟΡΩΔΙΑ

Description

ΧΟΡΩΔΙΑ

xorodiapngΈχω την τιμή να υπηρετώ, σαν καθηγητής της μουσικής, το 1ο Γυμνάσιο Ταύρου εδώ και πολλά χρόνια. Τυχαία με προσήλκυσε ο Ταύρος το 1988 και από τότε έμεινα και έδρασα εδώ.

Αγάπησα τα παιδιά του Ταύρου σαν δικά μου παιδιά και γνωρίστηκα με τους δικούς τους. Βέβαια ανέφελη συμβίωση δεν υπάρχει. Μερικές φορές ομολογώ ότι μπορεί και να τα μάλωσα λίγο, πάντα όμως αγαπητικά και με γνώμονα το δικό τους συμφέρον.

Όταν ήρθα ήμουν 28 ετών, με μαύρα μαλλιά, και αυτό που πρώτο διαπίστωσα ήταν ότι τα παιδιά δεν είχαν κάνει ποτέ ξανά μουσική στο σχολείο. Για δέκα περίπου χρόνια δεν υπήρχε καθηγητής μουσικής. Έτσι ανέλαβα όλες τις τάξεις του 1ου αλλά και δύο τάξεις του 2ου Γυμνασίου. Τα επόμενα χρόνια, κατά καιρούς, δίδαξα και στο 1ο και στο 2ο Λύκειο Ταύρου.

Σπουδαία για μένα ήταν τότε η γνωριμία μου με τη Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Ταύρου κ. Μάντη Τριάρχη. Ήταν φιλόλογος αλλά είχε μεγάλο ζήλο για τις εκδηλώσεις και τις γιορτές του σχολείου. Με τη βοήθειά της οργάνωσα τη «Μαθητική Χορωδία Ταύρου» που αποτελούνταν από παιδιά από όλα τα σχολεία. Μαζί οργανώσαμε τις εκδηλώσεις ποίησης και μουσικής, όπως «Η μουσική των λουλουδιών», «Η μουσικής της θάλασσας», «Το θέατρο στο βουνό» κ.ά.

Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν μείνει αξέχαστες στα τότε παιδιά, σημερινούς 35ρηδες, και ακούω συχνά να μου λένε «Ήμουν στην εκδήλωση για τη θάλασσα, ή στη γιορτή των λουλουδιών» όταν με συναντούν.

Από τότε, βέβαια, οι κατά καιρούς σχολικές χορωδίες οργανώθηκαν καλύτερα. Αν και δεν είμαστε μουσικό γυμνάσιο, συμμετείχαμε πολλές φορές στους Πανελλήνιους Μαθηγικούς Αγώνες, από τους οποίους το σχολείο αποκόμισε 6 βραβεία, μέσα σ? αυτά ένα πρώτο στην Περιφέρεια και ένα τρίτο Πανελλήνιο!!

Η «Μαθητική Χορωδία Ταύρου», εμφανίστηκε σαν «Χορωδία της Άνοιξης» και αργότερα συμπληρώθηκε με το «Μουσικό Σύνολο Άνοιξη». Κάθε χρόνο τώρα οργανώνουμε κάποιο μεγάλο αφιέρωμα και έχουμε κάνει τέτοια στο Θεοδωράκη, στον Πορτοκάλογλου, στον Αλκίνοο Ιωαννίδη, στο Μάνο Χατζιδάκι, στον Γκάτσο, στο δημοτικό τραγούδι και άλλα πολλά.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε ένα δυσάρεστο και ένα ευχάριστο γεγονός. Το δυσάρεστο είναι ότι το Αμφιθέατρο των σχολείων μας, εκεί που δόθηκαν δεκάδες αξέχαστες παραστάσεις, είναι πλέον ακατάλληλο. Το ευχάριστο είναι η λειτουργία στη γειτονιά μας του σπουδαίου Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Έτσι, μέσα από τα μικρά και τα μεγάλα, προσπαθούμε πάντα για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ περνώντας από ένα ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ!!

Παναγιώτης Τσουκνίδας

Υποδιευθυντής

1ου Γυμνασίου Ταύρου

You are here: Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Χορωδία